Insectar de muscar
Ephemera vulgata

Text si foto: Mihai Veg

Pentru mine, legarea mustelor realiste a devenit o adevarata provocare. Nu spun ca sunt un expert in legarea celor clasice- sunt cu mult departe de acest lucru- dar dupa parerea mea mustele "clasice", dedicate pescuitului nu trebuie sa fie frumoase, si aratoase, ci trebuie doar sa isi indeplineasca scopul- sa prinda pesti! Spre deosebire de acestea, mustele realiste nu prind pesti, ci mai mult pescari.

De multe ori stau la meghina si ma gandesc sa incerc ceva nou, deosebit, fie pentru mustele dedicate pescuitului fie ceva nou pentru mustele realiste. Nu m-am temut niciodata sa incerc ceva nou, sa experimentez tehnici si materiale noi, cu fiecare musca legata parca esti mai aproape de forma si carecteristicile mustei reale, dar fara a ajunge vreodata a lega ceva identic cu aceasta. La fiecare musca legata gasesti ceva nou ce poate fi imbunatatit, un material nou ce ar putea fi folosit. Fata de legarea mustelor traditionale, care se leaga dupa reguli stricte, la cele realiste limita este imaginatia si dorinta de a experimenta …

In articolul acesta voi incerca sa va prezint pas cu pas tehnica legarii unei muste realiste.Am ales sa imit o insecta ce m-a fascinat de cand am descoperit pescuitul la musca- Ephemera Vulgata.
Materialele folosite nu sunt pretentioase, si pot fi achizitionate cu usurinta : carlig Tiemco 200R #12, ata UNI Thread 8/0, ata UNI Thread 17/0,fir monofilament 0.20, cateva pene mari de cocos, cateva fibre de pana de fazan, banda adeziva scotch, rafie, micro chenile, dubing, putin lac si niste markere permanente galben si maro.

Ephemera vulgata - step by step

1. Pentru inceput am ales un carlig Tiemco 200R #12.Pentru a avea forma dorita l-am indoit,incalzindu-l putin la flacara unei brichete,decalindu-se,fiind mai usor de indoit fara riscul de a se rupe.In cazul mustelor destinate pescuitului acest lucru nu este recomandat,dar aceasta musca nu este destinata pescuitului astfel, rezistenta carligului nu este necesara


2. Taiem o bucata de sarma cu lungimea de 2-2,5 ori lungimea tijei carligului ,desi corpul va fi doar de 1,5-2 ori lungimea tijei (toracelui).Aceasta bucata suplimentara o vom folosii pentru a fixa sarma de tija carligului.La aceasta operatiune este de preferat sa folositi o ata mai tare pentru a putea strange bine spirele, fara a exista riscul ruperii atei.Dupa ce ati fixat strans sarma de tija carligului puteti aplica un strop de super-glue pentru a fi siguri ca nu se va misca sau rasucii. Lucru ce poate fi deranjant in timpul constructiei corpului. Ca material alegeti o sarma moale ce poate fi indoita relativ usor si dupa fixarea pe tija carligului.In acest caz am folosit sarma de inox moale,dar la fel de bine se pot folosi bucati de sarma de cupru,aluminiu etc.

3. Incepem formarea substratului pe care vom construi corpul.Am folosit Micro Chenile galben, dar nu va fi spiralat in jurul corpului cum se obisnuieste.Punem cate o bucata pe fiecare parte si spiralam cu ata de montaj pana in capatul sarmei si venim inapoi.Mai adaugam o bucate deasupra sarmei si una sub si repetam procesul. Atasam cozile in numar de trei,din cotor de pana de cocos (quill).Acestea pot fi indoite cu usurinta si au forma potrivita,fiind usor conice. Continuam formarea corpului cu chenile, avand grija sa nu ingrosam varful abdomenului prea mult.Un corp usor conic, fara sa exageram conicitatea este ideal.

4. Abia acum putem spune ca incepem formarea corpului.Prindem pe partea de sus, orientata in directia cozilor o bucata de rafie crem sau galbena cu latimea de 6-8mm. Aplicam putin dubing ginger si tragem rafia in directia opusa cozilor (spre torace ) si o fixam strans. Dupa ce aceasta este fixata o trage in sus ,in directia cozilorsi o fixam din nou cu ata de montaj. Mai aplicam putin dubbing si repetam procesul.

5. Pentru a imita cat mai bine insecta naturala primul segment va fii foarte scurt, urmatoarele 3 segmente mult mai late, apoi ingustandu-se si deschizandu-se la culoare spre torace. La aceasta musca nu am reusit sa reprezint chiar corect dimensiunile segmentelor toracelui, dar e loc de imbunatatiri.


6. Cam asa ar trebui sa arate corpul partial de finalizat. 9-10 segmente clar delimitate si o usoara conicitate.







7. Pentru acoperirea partii inferioare a abdomenului legam o bucata de 4-5mm latime de rafie, in dreptul fiecarui segment prin legare cu o bucata de ata. Facem o bucla obisnuita trecand capatul atei de 4-5 ori prin bucla pentru a nu se desface, legam strans in dreptul segmentului si taiem ata. Repetam procesul la fiecare segment si lacuim pentru a nu se desface nodurile. Pentru a nu ma complica in acest fel puteam sa leg chiar la inceput inca o bucata de rafie in partea de jos a corpului, si sa formez segmentele simultan cu partea de sus. Voi tine minte si la urmatoarele incercari voi tine minte.

8. Terminam formarea corpului, aplicam putin lac pentru a nu se desface atele si lasam sa se uste.Sarma fiind moale putem ajusta cu usurinta forma corpului. Dupa ce lacul s-a uscat aplicam cu markere permanente desenul pe corpul mustei.




9. Trecem la constructia aripilor.Desenam pe o foaie de hartie aripile avand grija sa pastram forma si proportia corecta in comparatie cu corp.(se poate folosi si un model printat in locul desenului). Fixam pe foaia de hartie, deasupra desenului, o bucata de scotch transparent cu partea adeziva in sus.




10. Incepem sa formam nervurile penei aplicand cu grija fibre din pana de fazan ( pentru cele mai grose), respectiv de cocos pentru cele mai fine. Puteti folosi diferite fibre in functie de modelul ce se doreste a se imita.Aceasta operatie necesita multa atentie si grija, dar rezultatul obtinut merita efortul.



11. Dupa terminarea asezarii fibrelor se lipeste deasupra o bucata de scotch desaupra si se preseaza cu grija.






12. Decupam forma aripii si aplicam pe muchia din fata putin lac pentru a nu se dezlipi in timpul montarii pe tija carligului





13. Repetam procesul si mai confectionam o aripa de aceeasi dimensiune. Prin aceeasi metoda desenam si confectionam doua aripi mai mici .





14. Incepem constructia picioarelor cu o bucata de fir monofilament. Incalzim la flacara unei brichete, timp de 2 secunde, o penseta cu varful subtire sau o pensa pentru hackle, si le indoim la forma dorita. La partea de sus a piciorului alaturam un cotor de pana de cocos si o matisam strans de firul monofilament cu o ata foarte subtire 17/0 UNI, facem un nod si taiem ata.Taiem picioarele la lungimea dorita si aplicam putin de lac pntru rigidizare.Acestea le putem vopsi cu markere permanente inainte sau dupa montarea pe tija carligului.

15. Prindem 4 bucati de rafie pe tija carligului, chiar la baza abdomenului. Cate o bucata pe fiecare parte a corpului, una deasupra si una sub, urmand ca dupa montarea picioarelor si a aripilor sa le tragem spre capul mustei acoperind ata de montaj si chenile-ul cu care vom forma toracele.poate fi acelasi culoare ca si abdomenul sau o culoare mai inchisa : galben mai inchis sau maro.


16. Fixam picioarele din spate si prima pereche de aripi cu ajutorul atei de montaj si putin chenile pentru a uniformiza forma toracelui.Inainte de a forma toracele dein chenile puteti folosi un strop de super-glue pentru a rigidiza legatura.



17. Fixam al doilea set de picioare in pozitia dorita si le asiguram cu cateva ture stranse .Prindem a doua pereche de aripi si la fel ca inainte le rigidizam cu putin lipici. Continuam formarea toracelui cu chenile si taiem excesul.Tragem spre capul mustei bucatile de rafie fixate anterior si taiem bucatile ramase.


18. Fixam al treilea set de picioare si cu ajutorul unei fasii de rafie fixam ochii.Acestia ii confectionam dintr-o bucata de fir monofilament gros, ars la capete. Indoim usor picioarele in pozitia dorita cu ajutorul unei pense incalzite la flacara unei brichete si lacuim corpul.Vopsim putin toracele si aplicam inca un strat de lac pentru a-i da profunzime culorii si a se uniformiza forma toracelui.

19. Musca este gata. Poate cantitatea de materiale e intimidanta si tehnica poate fi complicata, dar veti vedea ca tehnicile nu sunt cu mult diferite de cele folosite de majoritatea dintre voi in mod obisnuit.







Mihai Veg

Este student in anul 1 la Facultatea de Arhitectura si Urbanism din cadrul Universitatii Tehnice Cluj Napoca. A inceput pescuitul de la varta de 7 ani, la stationar. A urmat spiningul acum vreo 3-4 ani si, de aproape 2 ani, bine-nteles muscaritul. De atunci pescuieste la musca in 95% din partidele de pescuit, ori de cate ori are ocazia.
Raurile preferate sunt cele din apropierea orasului Alba Iulia : Mures, Sebes, Ampoi, in special la clean, si Ariesul,Valea Galzii si Valea Fenesului pentru salmonide, Iezerul Ighiel, s.a.



RSS
©2008 pescarul.com
Toate drepturile rezervate.